Ciasto „Paul Robeson” – Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Prawdziwe odkrycie kulinarne

Pachnące, soczyste i wilgotne ciasto – to idealny deser do kawy, który możesz wykonać w kilka chwil. Jest nim ciasto à la Paul Robenson, nazwane tak na cześć piosenkarza i aktora.

Tak jak wyjątkowy głos Paula, tak to ciasto olśniewa swoim kremowym wykończeniem, puszystością biszkopta i bajecznym kakaowym smakiem.

Wskazówki, aby ciasto wyszło idealne:

  • nie używaj margaryny zamiast masła, co jest ważne nie tylko w przypadku tego ciasta, ale również każdego wypieku na biszkopcie
  • wybierz wysokiej jakości kakao, dzięki któremu ciasto zyska wyjątkowo głęboki, ciemny kolor
  • użyj śmietany z wysoką zawartością tłuszczu, co wpłynie na wyjątkową gęstość i puszystość masy kremowej
  • pamiętaj, aby wszystkie składniki (poza śmietaną, która powinna być zimna do ubijania) wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki
  • masło roztop wcześniej i pozostaw do ostygnięcia

Składniki:

  • mąka pszenna: 300 gram
  • cukier: 200 gram
  • masło: 80 gram
  • kefir: 250 ml
  • kwaśna śmietana 18%: 600 gram
  • jajka: 2 sztuki
  • soda: 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy: 10 gram
  • kakao: 2 czubate łyżki
  • cukier puder: 80 gram
  • zmielone orzechy włoskie: 100 gram

Wykonanie:

error: Treść zabezpieczona !!