„Gerbota” – Węgierska pyszność. Przepis wart zapisania. Wręcz rozpływa się w ustach.

Ciasto gerbota zapewne zachwyci niejedne podniebienia. To idealne połączenie miękkiego ciasta, orzechów oraz dżemu.

Jest ono bardzo popularne w węgierskich kawiarniach. Delektując się nim można przenieść się do Budapesztu. Od teraz można przygotować je samodzielnie w domu.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 500 g dżemu morelowego,
  • 500 g mąki pszennej lub tortowej,
  • 400 g orzechów włoskich,
  • 250 g śmietany kremówki 30%,
  • 250 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 100 g cukru pudru,
  • 25 g mokrych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cytrynowej skórki,
  • odrobina soli.

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć i dodać do nich cukier puder. Masło roztopić i ciepłe, ale nie za gorące wlać do powyższych składników. Można zostawić łyżeczkę masła, które wykorzysta się przygotowując polewę. Dodać jeszcze jajka i wszystko razem utrzeć mikserem.

Do masy dodawać stopniowo mąkę, śmietankę jak również skórkę cytrynową. Zagnieść ciasto ręcznie. W celu lepszego odchodzenia go od rąk należy podsypywać go mąką. Odstawić na około 40 minut do ciepłego miejsca.

Orzechy zmielić w maszynce i dodać do nich zarówno cukier jak i cukier waniliowy. Składniki wymieszać i podzielić je na 3 części mniej więcej równej wielkości.

Następnie ciasto dzielimy na 4 części, a każdą z nich wałkujemy na ok. 0,5 cm grubości i każdą z nich uformować na wielkość blaszki, w której będą pieczone. Pierwszą z nich można już wyłożyć na blachę do pieczenia z pergaminem.

Rozłożone równo ciasto posmarować dżemem morelowym i ułożyć na nim warstwę orzechów. Następnie wykładamy kolejny surowy placek i powtarzamy czynności do ostatniej warstwy ciasta.

Przed pieczeniem zaleca się, aby nakłuć w wielu miejscach widelcem ciasto, żeby nie spuchło ono podczas pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Rozgrzać dobrze piekarnik. Piec około 40 minut w 180 stopniach.

Przygotowując polewę czekoladową wystarczy połączyć zostawioną wcześniej łyżeczkę masła z czekoladą. Całość podgrzewać około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aby składniki dobrze połączyły się i nie przypaliły.

Gorącą polewę można wylać na ostudzone wcześniej ciasto. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!