Cieszy się bardzo dużą popularnością, a jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu i nie należy do trudnych. Wystarczy chwila wolnego czasu i smakowita, słodka przekąska dla rodziny jest gotowa. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Do przygotowania chrustów będziesz potrzebować:
Mąkę wsypujemy do miski, w środku kopczyka robimy wgłębienie. Wlewamy do niego wódkę, wodę mineralną i śmietanę. Wsypujemy sól i cukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 1 mm. Powstałe placki zwijamy w rulony. Bierzemy ostry nóż i nacinamy każdy rulonik pod kątem 45 stopni na grubość ok. 2 cm. Dociskamy wolny brzeg w każdym z ruloników, by nie odwinęły się podczas smażenia.
Podczas smażenia chrusty otworzą się i rozwarstwią. Gotowe chrusty odsączamy na ręczniku papierowym. Polewamy je syropem posypujemy cukrem pudrem lub siekanymi orzechami.