Włoskie ciasto „12 łyżek” – bardzo delikatne i puszyste. Wszystkim zasmakuje i ozdobi każdy stół

Kiedy odwiedzają nas goście, chcemy zaserwować im jakiś smakowity wypiek. Wiele osób stara się również upiec coś wyłącznie dla siebie na niedzielny poobiedni deser.

Zarówno w jednej jak i w drugiej sytuacji możemy wykorzystać prosty przepis na sprawdzone ciasto. Włoskie ciasto o wdzięcznej nazwie „12 łyżek” ma szansę podbić podniebienia każdego, kto go skosztuje.

Poznaj nieskomplikowany przepis

Jak już zostało wspomniane na wstępie, przepis na ciasto „12 łyżek” jest banalnie prosty. Należy jednak wyposażyć się w następujące składniki:

  • 12 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 12 łyżek mleka
  • pół cytryny
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji
  • 8 g proszku do pieczenia
W pierwszej kolejności należy ubić na puszystą pianę jajka wraz z cukrem i szczyptą soli. Następnie do masy dodajemy olej roślinny, sok z cytryny oraz mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Pamiętajmy o tym, aby mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiać najpierw przez sitko.

Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Należy wyjąć je z niego po upływie około 30 minut.

Ciasto włoskie możemy udekorować cukrem pudrem, ale również lukrem czy polewą z białej czekolady.

error: Treść zabezpieczona !!