Ciasto „wschodnia bajka” z jabłkami. Lepsze niż jakakolwiek szarlotka. Z notatnika mojej babci

Podobno tym, co wystarczy do szczęścia, jest piękna pogoda. Jednak co zrobić, gdy ta nie dopisuje i panuje jesienna szaruga?

Dobrym pomysłem będzie na przykład upieczenie szarlotki, takiej z przepisu babci. Takie ciasto nigdy nie przetrwa długo – jest tak apetyczne, że znika ze stołu w kilka chwil po podaniu.

Składniki

  • Mąka pszenna – 150 g
  • Masło – 60 g
  • Cukier – 120 g
  • Jaja – 3 sztuki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy – 5 g
  • Jabłka – 2 sztuki
  • Skrobia ziemniaczana – 2 łyżki
  • Rodzynki – 50 g
  • Suszone morele – 50 g
  • Koniak – 50 ml
  • Orzechy włoskie – 150 g
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Suszone owoce przepłucz wodą i osusz. Pokrój morele na małe kawałki, a następnie razem z rodzynkami zalej je koniakiem. Odstaw aż nasiąkną.

Jeżeli nie chcesz używać alkoholu, możesz namoczyć bakalie w mocnej, czarnej herbacie, lub po prostu w ciepłej wodzie. Ciasto będzie równie pyszne.

Orzechy podpraż na suchej patelni. Pilnuj, by się nie przypaliły – będą wtedy gorzkie. Po uprażeniu pokrusz je na mniejsze kawałki i wymieszaj z 70 g cukru oraz cynamonem.

Wymieszaj resztę cukru z cukrem waniliowym. Ubijaj jajka przez kilka minut, dodając po trochu mieszankę cukrów, aż powstanie gęsta, jasna masa.

Do masy wlej cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło, nie przerywając ubijania.

Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję przypominającą gęstą śmietanę.

Obierz jabłka, a następnie pokrój je w cienkie plastry i oprósz skrobią ziemniaczaną.

Połowę ciasta wlej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Ułóż nań połowę jabłek, a następnie namoczone, odsączone suszone owoce.

Zalej pozostałą połową ciasta. Wyłóż resztę jabłek, a całość posyp mieszanką cukru, orzechów i cynamonu.

Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem i podawaj na stół. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!