Przepyszne kotlety z małym sekretem w środku – znikają ze stołu w kilka chwil. Nikt nie robi lepszych

Dziś przedstawiamy przepis na kotleciki schabowe, zachwycisz się prostotą i szybkością przyrządzenia, a my zadbamy o to, aby poprowadzić cię krok po kroku.

Będziesz potrzebować zaledwie kliku składników, aby potrawa zrobiła na tobie oraz innych wrażenie. Zatem bierzemy się do dzieła!

Potrzebujesz:

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli według uznania
  • 6 sztuk jajek (żółtka łącznie z białkami)
  • 150 gram mąki (najlepiej pszennej)
  • olej roślinny do smażenia

Rozpocznij od przygotowania marynaty.

W tym celu obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę, a następnie dodaj musztardę. Mięso pokrój na niezbyt grube kawałki, przykryj je folią spożywczą, a następnie zbij za pomocą tłuczka.

Oprósz odrobiną soli oraz pieprzu do smaku, nie zapominając teraz o kroku najważniejszym czyli natarciu schabu wcześniej przygotowaną marynatą, która jest tajemnicą niepowtarzalnego smaku w tym przepisie.

Jeśli dysponujesz większą ilością czasu, możesz zamarynować mięso wcześniej dla zintensyfikowania walorów. Do przygotowania panierki rozbij jajka, a na oddzielnym talerzu rozsyp mąkę pszenną. Kawałki mięsa obtaczaj naprzemiennie. Najpierw w mące, potem w jajku, ponownie w mące i jeszcze raz w jajku.

Tak przygotowany schab smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!