Szybkie drożdżowe ciasto – zrobisz je w 10 min. Wystarczy je ugnieść, nawet nie czekać, aż drożdże zaczną pracować

Poniżej przepis na szybkie ciasto drożdżowe, do którego pasuje każde nadzienie – według indywidualnych upodobań każdego z was.

Przepis ten gwarantuje, że będziecie mogli się cieszyć świeżym i wyśmienitym ciastem przez kilka dni. Placek bez polepszaczy, utrzymuje swoją świeżość znacznie dłużej niż sklepowe wypieki.

Niezwykłe w tym przepisie jest to, że ciasto drożdżowe nie wymaga wykonania zaczynu, a co za tym idzie na jego przygotowanie poświęcisz tylko około 10 minut. Poza tym ciasto te, nie wymaga wyrabiania ani dodatkowych czynności.

Co jego przygotowania potrzebujesz:

  • 700g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 350ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju (najlepiej słonecznikowego)
  • 80g masła
  • 33g drożdży (świeżych lub 11g suchych)

Przygotowanie

Wyjmij masło i drożdże z lodówki, składniki muszą nabrać temperatury pokojowej. w międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

Przygotuj patelnię – tak dokładnie – ciasto przygotujesz właśnie w tym naczyniu. Wlej do niej wodę i zagotuj, dodaj masło i poczekaj aż się rozpuści. Odstaw do ostudzenia.

Kiedy woda z masłem nie będą już gorące ale ciepłe, dodaj drożdże, sól, cukier i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj – powinna powstać gładka emulsja.

Do dużej miski przesiej mąkę. Następnie wlej przygotowane wcześniej płynne składniki. Zagnieć szybko elastyczne ciasto. Tak przygotowane ciasto podziel na kuleczki bądź paski, które wyłóż na blasze obłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę włóż do nagrzanego piekarnika, ale przez pierwsze 10 minut piecz z niedomkniętymi drzwiczkami. Po upływie tego czasu, zamknij drzwiczki i piecz kolejne 30 minut.

Tajemnicą sukcesu tego przepisu jest dwuetapowe pieczenie – dzięki niemu ciasto nie wymaga wyrabiania.

Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się tym pomysłem ze znajomymi.

error: Treść zabezpieczona !!