Duszona kapusta przygotowana w ten sposób wychodzi zawsze przepysznie. Oto kilka ważnych wskazówek.

Duszona kapusta to uwielbiany dodatek polskich obiadów. Kapusta jest niezwykle cennym warzywem, ma wysoką zawartość witamin i minerałów, a przy tym bardzo mało kalorii.

Zazwyczaj dusimy kapustę białą lub fioletową, choć szczególnie przepyszną wersją jest duszona ta młoda, wiosenna. Oto garść porad, jaką kapustę wybrać w sklepie i jak ją dusić, by zachowała aromat, smak i cenne witaminy.

Kapusta biała

Jeśli chcesz udusić białą kapustę, wybieraj sztuki świeże, najlepiej z lekko zielonymi liśćmi. Kapusta powinna być bardzo twarda. Posiekaj marchewkę i cebulę na drobne kawałeczki i podsmaż na patelni, aż do złocistego koloru na oleju roślinnym…

error: Treść zabezpieczona !!