Mleczna kanapka – ciasto którym zajadają się moje wnuki. Pyszny wypiek do popołudniowej kawy

Ciasto Mleczna Kanapka do dość słodki, ale bardzo pyszny wypiek. Świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do popołudniowej kawy lub deser dla dzieci.

Ciasto zachwyca swą delikatnością i smakiem mleka skondensowanego. W składzie jest dużo masła, dlatego po schłodzeniu ciasto kroi się znakomicie. Samo przygotowanie jest bardzo proste – z pewnością poradzą sobie z nim osoby początkujące, a nawet i starsze dzieci.

Składniki:

kakaowy biszkopt:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • około 3/4 szklanki cukru białego
  • 6 jajek
  • 4 łyżki stołowe kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego

kremowa masa:

  • pół szklanki mleka pełnotłustego (3,2 %)
  • pół szklanki cukru
  • 300 g masła o zawartości tłuszczu 82%
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 szklanki pełnotłustego mleka w proszku

czekoladowa polewa:

  • 100 g ( standardowa tabliczka) czekolady deserowej
  • 40 g masła 82%

Sposób przyrządzenia biszkoptu:

error: Treść zabezpieczona !!