Jako nadzienie może użyć dżemu, orzechów, maków, wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Te rogaliki to świetny dodatek do kawy.
Każdy z nas ma zachcianki na coś słodkiego, warto je, spełnić robiąc te smaczne rogaliki.
Wymieszaj ze sobą drożdże, ciepło mleko, łyżka cukru, 2 łyżki mąki. Tak powstałą mieszankę odstaw na chwilę.
Wszystko dokładnie należy zagnieść na ciasto. Następnie odstaw ciasto na godzinę.
Po tym czasie ciasto należy podzielić na 12 części. Każda taką porcję przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Następnie każdą porcję ciasta rozwałkuje na placek o długości o większej niż długość dłoni.
Na krawędzi ciasta nakładamy łyżeczkę nadzienia. Następnie łączymy krawędzie, aby dżem nie mógł wypłynąć.
Każdy rogal smarujemy ubitym jajkiem. Opcjonalnie posypujemy makiem lub sezamem.
Rogaliki pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.