Jak zrobić domowe pyszne rogaliki w 20 min bez mleka. Emerytowany kucharz stołówki szkolnej zdradził przepis

Przedstawiamy przepis na pyszne puszyste rogaliki, które przywołują na myśl smaki z dzieciństwa. Przygotowywane według tradycyjnej receptury na mleku.

Jako nadzienie może użyć dżemu, orzechów, maków, wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Te rogaliki to świetny dodatek do kawy.

Każdy z nas ma zachcianki na coś słodkiego, warto je, spełnić robiąc te smaczne rogaliki.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 200 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 100 g dżemu do nadzienia

Przygotowanie:

Wymieszaj ze sobą drożdże, ciepło mleko, łyżka cukru, 2 łyżki mąki. Tak powstałą mieszankę odstaw na chwilę.

Do miski przesiej mąkę, dodaj masę z drożdży, dodaj sól, cukier, ubite jajka, dodaj masło.

Wszystko dokładnie należy zagnieść na ciasto. Następnie odstaw ciasto na godzinę.

Po tym czasie ciasto należy podzielić na 12 części. Każda taką porcję przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Następnie każdą porcję ciasta rozwałkuje na placek o długości o większej niż długość dłoni.

Na krawędzi ciasta nakładamy łyżeczkę nadzienia. Następnie łączymy krawędzie, aby dżem nie mógł wypłynąć.

Uformuj rogaliki. Zrobiona rogaliki przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

Każdy rogal smarujemy ubitym jajkiem. Opcjonalnie posypujemy makiem lub sezamem.

Rogaliki pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie rogale są gotowe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!