Aromatyczna, chrupiąca cukinia z piekarnika – każdy poprosi o dokładkę. Nie jadłaś jeszcze tak dobrej
Cukinia w najprostszym wydaniu
Pyszne danie z wykorzystaniem cukinii można przyrządzić o każdej porze roku. To niskokaloryczne i lekkostrawne warzywo idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, podane w formie sałatki lub pełnowartościowego posiłku.
Przepisów znajdziemy wiele, natomiast ten jest warty polecenia ze względu na swoją prostotę, szybkość wykonania oraz przede wszystkim smak! Zdrowa i niskotłuszczowa przekąska, której koniecznie musisz spróbować.
Zielono mi
Przepis na cukinię w piekarniku z pewnością pokochasz i powielisz wielokrotnie! Ta forma przygotowania gwarantuje nowe doznanie smakowe i chrupkość każdego kęsa. Dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany całe danie będzie wyraziste i pożywne.
Czego potrzebujesz?
- Produkty stałe – 0,5 szklanki mąki, 3 ząbki czosnku, przyprawy: sól, pieprz, dowolne zioła
- Produkty mokre – 0,5 szklanki kwaśnej śmietany, olej roślinny
- Produkt bazowy: 2 małe cukinie
Przygotowanie:
Zacznij od dokładnego umycia cukinii oraz pokrojenia jej w średniej grubości plasterki. Jeżeli warzywo jest świeże i dobrej jakości, możesz pozostawić skórkę. Kolejnym krokiem jest przygotowanie panierki do obtoczenia cukinii.
Wykorzystaj plastikową torebkę, nasyp do niej przygotowane produkty stałe, woreczek zamknij zostawiając dopływ powietrza i energicznie zamieszaj, tak aby każdy kawałek warzywa został równomiernie pokryty panierką.
Rozgrzej piekarnik, nanieś na blachę 2-3 łyżeczki oleju – choć nie jest to konieczne, ułóż warzywo na ciepłej blaszce i piecz w piekarniku przez około 20 minut. Po upływie 10 minut przewróć cukinię na drugą stronę.
Teraz masz czas na przyrządzenie sosu.
Wykorzystasz do niego kwaśną śmietanę. Przełóż ją do małej miseczki i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dosyp ulubionych ziół.
Kiedy cukinia będzie już gotowa, wyłóż ją na talerz i podawaj z aromatycznym sosem.