W takim razie ten przepis daje właśnie taką możliwość. Nie dość, że zapiekanka po francusku jest nieziemsko smaczna to i niezwykle sycąca. Do jej przygotowania nie będziesz potrzebowała żadnych wymyślnych i drogich produktów, co stanowi kolejny jej atut.
Ziemniaki należy obrać i ugotować w posolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzić wodę i pognieść robiąc puree. Połączyć je z masłem i mlekiem.
Oddzielnie podtuszyć pokrojone uprzednio w drobną kostkę pieczarki. Smażyć przez chwilę, po czym dodać olej, sól i pieprz. Dosypać posiekaną cebulę. Odczekać chwilę.
Dodać śmietanę. Czas duszenia to 5-7 minut. Przygotować ser. W naczyniu żaroodpornym na spodzie ułożyć ziemniaki, na to położyć farsz pieczarkowo-kurczakowy. Całość posypać żółtym serem.