Gołąbki pod pierzynką – w nowej odsłonie. Goście zjadają w kilka chwil.Nikt nie robi lepszych

Potrawa z czasów dzieciństwa w nowej odsłonie – gołąbki pod pierzynką

Gołąbki to tradycyjne polskie danie. Przepis przekazywany był z pokolenia na pokolenie w każdej rodzinie. A co jeśli popularne danie trochę zmodyfikujemy? Wystarczy włączyć swoją wyobraźnię i ugotować ulubione danie w inny sposób.

Dzisiaj przygotowaliśmy dla was wyjątkowy przepis na gołąbki pod pierzynką.

Potrawę możesz podać także na świąteczny stół, gdyż gołąbki nie tylko świetnie smakują, ale prezentują się bardzo efektownie. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Składniki

  • główka białej kapusty (1 sztuka)
  • mięso mielone wieprzowe (150 g)
  • ryż (50 g)
  • cebula (1 sztuka)
  • marchewka (1 sztuka)
  • pomidor (2 sztuki)
  • czosnek (2-4 ząbki)
  • śmietana 18% (30 g)
  • żółty ser (100 g)
  • olej (2 łyżki)
  • woda (100 ml)
  • koperek (15 g)
  • natka pietruszki (15 g)
  • sól i pieprz do smaku
  • inne ulubione przyprawy

Przygotowanie

Kapustę włóż do mikrofali na około 5-10 minut. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia możesz sparzyć liście w garnku z gotującą się wodą.

Kapustę opłucz następnie zimną wodą i powoli oddzielaj liście. Ugotuj ryż na półtwardo i odstaw, aż wystygnie. Cebulę i marchewkę obierz i posiekaj drobno. Podsmaż je następnie na patelni z dodatkiem oleju i odstaw do przestygnięcia.

Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj usmażoną cebulę z marchewką, ryż, sól, pieprz i inne przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Farsz zawiń w liście kapusty tak samo jak tradycyjne gołąbki. Ułóż je następnie na formie do pieczenia posmarowanej wcześniej olejem.

Nalej trochę wody do blachy i przykryj gołąbki folią aluminiową. Nagrzej piekarnik na 200 stopni i umieść w nim blachę z gołąbkami. Piecz je przez około pół godziny.

error: Treść zabezpieczona !!