Gołąbki to tradycyjne polskie danie. Przepis przekazywany był z pokolenia na pokolenie w każdej rodzinie. A co jeśli popularne danie trochę zmodyfikujemy? Wystarczy włączyć swoją wyobraźnię i ugotować ulubione danie w inny sposób.
Potrawę możesz podać także na świąteczny stół, gdyż gołąbki nie tylko świetnie smakują, ale prezentują się bardzo efektownie. Jakie składniki będą nam potrzebne?
Kapustę włóż do mikrofali na około 5-10 minut. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia możesz sparzyć liście w garnku z gotującą się wodą.
Kapustę opłucz następnie zimną wodą i powoli oddzielaj liście. Ugotuj ryż na półtwardo i odstaw, aż wystygnie. Cebulę i marchewkę obierz i posiekaj drobno. Podsmaż je następnie na patelni z dodatkiem oleju i odstaw do przestygnięcia.
Nalej trochę wody do blachy i przykryj gołąbki folią aluminiową. Nagrzej piekarnik na 200 stopni i umieść w nim blachę z gołąbkami. Piecz je przez około pół godziny.