Tradycyjne danie kuchni ukraińskiej – zapiekanka z ziemniaków, z dodatkiem cukinii i boczku. Żeby przygotować tę potrawę wystarczy kwadrans! Kiedy włożysz zapiekankę do piekarnika, spokojnie możesz zacząć przygotowywać sałatkę lub deser.
Cukinię myjemy i zostawiamy nieobraną. Następnie kroimy ją na plastry o grubości 0,5 cm. Cukiniowe plasterki wkładamy do miski i solimy. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Przez ten czas warzywo puści sok.
Ziemniaki myjemy i pozostawiamy w skórce. Kroimy na stosunkowo cienkie plasterki (2-3 mm). Wkładamy je do oddzielnego naczynia. Boczek kroimy na cieniutkie plasterki.
Cukinię odsączamy i układamy w naczyniu, jako pierwszą warstwę zapiekanki. Obieramy czosnek i kroimy go na plasterki. Następnie układamy te plasterki na cukinii, tworząc drugą warstwę.
Teraz z boczku układamy trzecią warstwę. Ostatnią, czwartą, stanowią ziemniaki. Solimy i pieprzymy do smaku. Możemy również dodać swoich ulubionych ziół.
Zapiekankę pieczemy 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy całość kolejne 20 minut.