Zapiekanka ziemniaczana po ukraińsku – przygotowanie zajmie dosłownie 10 min. Wychodzi zawsze przepysznie

Chcesz przygotować pyszną i prostą zapiekaną ziemniaczaną? Tę zapiekankę po ukraińsku przygotujesz w 10-15 minut!

Tradycyjne danie kuchni ukraińskiej – zapiekanka z ziemniaków, z dodatkiem cukinii i boczku. Żeby przygotować tę potrawę wystarczy kwadrans! Kiedy włożysz zapiekankę do piekarnika, spokojnie możesz zacząć przygotowywać sałatkę lub deser.

Składniki:

  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 1-2 cukinie
  • 200 g boczku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i zostawiamy nieobraną. Następnie kroimy ją na plastry o grubości 0,5 cm. Cukiniowe plasterki wkładamy do miski i solimy. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Przez ten czas warzywo puści sok.

Ziemniaki myjemy i pozostawiamy w skórce. Kroimy na stosunkowo cienkie plasterki (2-3 mm). Wkładamy je do oddzielnego naczynia. Boczek kroimy na cieniutkie plasterki.

Bierzemy naczynie żaroodporne i natłuszczamy je za pomocą oleju słonecznikowego.

Cukinię odsączamy i układamy w naczyniu, jako pierwszą warstwę zapiekanki. Obieramy czosnek i kroimy go na plasterki. Następnie układamy te plasterki na cukinii, tworząc drugą warstwę.

Teraz z boczku układamy trzecią warstwę. Ostatnią, czwartą, stanowią ziemniaki. Solimy i pieprzymy do smaku. Możemy również dodać swoich ulubionych ziół.

Zapiekankę pieczemy 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy całość kolejne 20 minut.

Na koniec dekorujemy zapiekankę drobno siekaną natką pietruszki. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!