Moi goście wczoraj chwalili tą szarlotkę z kefirem. Przepis od mojej babci wart zapisania

Przepyszna szarlotka, której przygotowanie jest banalnie proste. Jej smak zachwycił całą moją rodzinę.

Przepis dostałam od mojej 87-letniej babci, której przysmaki kochają wszyscy bliscy. Jest to niezwykle oryginalny przepis oraz urozmaicenie szarlotki, którą każdy z nas dobrze zna.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 200 g kaszki mannej
  • 1 szklanka kefiru
  • 150 g cukru białego
  • 2 jajka
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g masła

Przygotowanie:

W niewielkiej misce wymieszaj kaszkę, cukier, kakao oraz sodę oczyszczoną. Jajka oraz kefir ubij za pomocą miksera w osobnym naczyniu.

Połącz ze sobą mokre oraz suche składniki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na około 20 minut.

W tym czasie przygotuj jabłka.

Obierz je ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Masło rozpuść w małym rondelku i włóż do niego jabłka. Cały czas mieszając, podgrzewaj je przez około 10 minut.

Wybraną foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Równomiernie rozłóż na foremce jabłka, a na wierzch wylej wcześniej przygotowane ciasto.

Przysmak piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut.

Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem. Gotowe. SMACZNEGO!

error: Treść zabezpieczona !!