Poniższe ciasto, z wykorzystaniem kaszy manny i kefiru można przygotować szybko i bez kłopotu. Dużym atutem tego ciasta jest wygląd. Paski, przypominające paski zebry, z pewnością zachwycą każdego.
Przygotowanie jest banalnie proste. W pierwszym etapie wlewamy do miski kefir, dodajemy sodę, kaszę mannę, mąkę. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na około pół godziny. W tym czasie możemy wymieszać miękkie masło z jajkami, cukrem i aromatem waniliowym. Wymieszane łączymy z masa kefirową i dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia smarujemy olejem. Możemy przystąpić do wlewania ciasta. Wlewamy raz ciasto ciemne, raz jasne. Wlewamy od zewnątrz do wewnątrz, w ten sposób formując przyszły wygląd zebry.
W takcie pieczenia można kontrolować efekty wykałaczką. Na koniec ciasto po przestygnięciu można dodatkowo udekorować posypując cukrem pudrem, wiórkami czekolady czy też innymi smakołykami.