Mannik „Zebra” – pyszny smak, nie do opisania. Nikt nie robi lepszego. Super przepis

Ciasta z przepisów opartych na kaszy manny, są pyszne i co równie ważne, bardzo zdrowe.

Poniższe ciasto, z wykorzystaniem kaszy manny i kefiru można przygotować szybko i bez kłopotu. Dużym atutem tego ciasta jest wygląd. Paski, przypominające paski zebry, z pewnością zachwycą każdego.

Składniki niezbędne do przygotowania tego pysznego ciasta.

  • szklanka kaszy manny
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki kefiru
  • 3 łyżki kakao
  • 90 g masła
  • po jednej łyżce sody i oleju słonecznikowego
  • ekstrakt waniliowy do poprawienia smaku

Przygotowanie ciasta.

Przygotowanie jest banalnie proste. W pierwszym etapie wlewamy do miski kefir, dodajemy sodę, kaszę mannę, mąkę. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na około pół godziny. W tym czasie możemy wymieszać miękkie masło z jajkami, cukrem i aromatem waniliowym. Wymieszane łączymy z masa kefirową i dokładnie mieszamy.

Ciasto należy podzielić na dwie równe połowy, do jednej dodać kakao i wymieszać.

Formę do pieczenia smarujemy olejem. Możemy przystąpić do wlewania ciasta. Wlewamy raz ciasto ciemne, raz jasne. Wlewamy od zewnątrz do wewnątrz, w ten sposób formując przyszły wygląd zebry.

Można także pokusić się o dekorację zewnętrzną. W tym celu wykałaczką na wierzchu ciasta nakreślamy kształt pajęczyny.

Czas pieczenia to około 35-40 minut. Temperatura pieczenia 200 stopni.

W takcie pieczenia można kontrolować efekty wykałaczką. Na koniec ciasto po przestygnięciu można dodatkowo udekorować posypując cukrem pudrem, wiórkami czekolady czy też innymi smakołykami.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!