Marynowana cukinia. Przekąska, o której nigdy nie zapomnisz. Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Marynowana cukinia. Przekąska, o której nigdy nie zapomnisz.

Przekąski z warzyw są idealnym rozwiązaniem zwłaszcza dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Są niskokaloryczne i zawierają dużo witamin oraz wody. Dzięki czemu można je jeść bez ograniczeń w dużych ilościach. Cukinia jest jednym z tych warzyw, które warto włączyć do swojej diety.

Oto przepis na przepyszną marynowaną cukinie.

Składniki:

  • 0,5 kg najlepiej młodej cukinii
  • 1 płaska łyżka soli
  • 70 g oleju
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki octu
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • czarny pieprz
  • zioła

Jak przyrządzić?

Cukinie obieramy i myjemy. Następnie kroimy ją na cienkie paski, które później odkładamy, aby pozbyć się z niej nadmiaru wody.

W tym czasie przyrządzamy marynatę. Do oleju i miodu dorzucamy posiekany czosnek – mieszamy. Potem dokładamy ocet, pieprz i drobno poszatkowane zioła. Jeszcze raz mieszamy.

Z przygotowanych pasków cukinii odlewamy nadmiar wody i zalewamy warzywo przygotowaną wcześniej marynatą. Delikatnie mieszamy i na kilka godzin wkładamy do chłodziarki.

Po tym czasie, możemy zaserwować przekąskę domownikom. Smacznego!

Tak przygotowana cukinia z powodzeniem może być podawana jako wieczorna przekąska. Jest również idealnym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych.

Prosta w przygotowaniu i bardzo pyszna. Poleć ten przepis rodzinie i znajomym.

error: Treść zabezpieczona !!