Przekąski z warzyw są idealnym rozwiązaniem zwłaszcza dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Są niskokaloryczne i zawierają dużo witamin oraz wody. Dzięki czemu można je jeść bez ograniczeń w dużych ilościach. Cukinia jest jednym z tych warzyw, które warto włączyć do swojej diety.
Cukinie obieramy i myjemy. Następnie kroimy ją na cienkie paski, które później odkładamy, aby pozbyć się z niej nadmiaru wody.
W tym czasie przyrządzamy marynatę. Do oleju i miodu dorzucamy posiekany czosnek – mieszamy. Potem dokładamy ocet, pieprz i drobno poszatkowane zioła. Jeszcze raz mieszamy.
Z przygotowanych pasków cukinii odlewamy nadmiar wody i zalewamy warzywo przygotowaną wcześniej marynatą. Delikatnie mieszamy i na kilka godzin wkładamy do chłodziarki.
Tak przygotowana cukinia z powodzeniem może być podawana jako wieczorna przekąska. Jest również idealnym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych.