Domowa przekąska z twarogu – robię prawie co każdy weekend. Chwilka roboty, a jakie to pyszne.
Domowa przekąska z twarogu, którą pokochasz i do której będziesz regularnie wracać!
Przekąska z tego przepisu jest znacznie lepsza niż jakakolwiek, którą możecie znaleźć w sklepach. Oczywiście nie trzeba sztywno trzymać się przepisu, a nawet zachęcam do eksperymentowania z dodatkami, które będą Wam lepiej pasować.
Moimi ulubionymi dodatkami, które wykorzystam w tym przepisie są ser, szynka, oliwki oraz koperek, a także suszone pomidory, które dodają jej niesamowitego smaku.
Taka mieszanka składników daje najbardziej odpowiadający mi smak przy pięknym wyglądzie. Często wykorzystuję ją przy okazji świąt i odwiedzin rodziny.
Zalecam używać jedynie wysokiej jakości twarogu bez dodatków. A teraz przejdźmy do przepisu:
Składniki:
- twaróg – 1,3kg
- mleko – 1l
- masło – 100g
- szynka – 200g
- oliwki – 150g
- suszone pomidory – 100g
- sól – 1 łyżeczka
- kurkuma – 0,5 łyżeczki
- soda – 0,5 łyżeczki
- można również dodać inne zioła, które lubicie do smaku.
Przygotowanie
Przygotuj średniej wielkości garnek, do którego wlej mleko oraz twaróg i gotuj na dużym ogniu. Od czasu do czasu mieszaj całość, a gdy twaróg zacznie się topić zdejmij garnek z ognia.
W międzyczasie zajmij się przygotowaniem nadzienia – pokrój szynkę, pomidory i zioła. Oliwki podziel na 4 części lub mniejsze kawałki.
Wymieszany twaróg z mlekiem umieść w durszlaku i w miarę porządnie odciśnij żeby pozbyć się serwatki i nadmiaru płynu. Następnie dodaj masło, sodę, sól i kurkumę. Jeżeli używasz również innych ziół to zostaw je na później.
Mieszankę twarogową gotuj na średni ogniu, cały czas mieszając aż będzie gładka. Dodaj resztę składników (oprócz ziół) i gotuj jeszcze przez około 3 minuty.
Przełóż całość na folię spożywczą i zawiń w rulon. Posyp wierzch ziołami, których chcesz użyć.
Pamiętaj żeby szczelnie związać brzegi. Aby całość dobrze się trzymała, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.