Makowe ślimaczki – puszyste, maślane. Znikają ze stołu w kilka chwil. Koniecznie zapisz przepis

Są puszyste, maślane, wypełnione słodką makowo-chałwową masą, nikt nie może się im oprzeć.

Przygotuj je na rodzinną imprezę albo spotkanie z przyjaciółmi, a każdy będzie cię prosił o podzielenie się przepisem. Chociaż jak każde ciasto drożdżowe wymagają trochę więcej pracy – są tego warte!

Ciasto:

  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 50 ml ciepłej wody
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 500 g mąki
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 260 g chałwy
  • 200 g maku

Polewa:

  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajo

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego do posmarowania blachy

Przygotowanie:

W dużej misce suche drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru i ciepłą wodą. Następnie dodaj mleko i pozostały cukier oraz rozpuszczone masło/margarynę. Dodaj cukier waniliowy, przesianą mąkę i wbij dwa jaja. Zagniatają ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne.

Mak wsyp do garnka i zalej wrzącą wodą, a następnie gotuj przez około 10 minut. Odcedź i zostaw do wystygnięcia. W dalszej kolejności zblenduj mak z chałwą na jednolitą masę.

Ciasto podziel na dwie równe części i rozwałkuj pierwszą część na grubość około 5 mm. Uzyskany arkusz posmaruj nadzieniem makowo-chałwowym i zawiń w rulon, a następnie pokrój go na około 5 cm kawałki.

Posmaruj blachę olejem lub wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ślimaczki. Powtórz cały proces z drugą częścią ciasta.

Wymieszaj 1 jajko z cukrem pudrem i uzyskaną polewą posmaruj ślimaczki. Piecz ślimaczki w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut, aż się ładnie zarumienią.

error: Treść zabezpieczona !!