Kurczak gyros: najlepiej przyrządzone mięso, jakie dotąd jadłam – Niezwykle smaczne. Oto przepis

Soczyście zapiekany kurczak a’la gyros: Zdecydowanie najsmaczniejszy przepis, na jaki dotychczas trafiłam!

Połączenie kurczaka, delikatnej goryczy musztardy, kremowej śmietanki i smaku gyrosa? Ideał! Muszę podzielić się z wami nieziemsko apetycznym przepisem, który ostatnio wpadł mi w ręce.

Przepis stawia na dużo zdrowszą formę bez smażenia, oraz jest łatwy i przyjemny w przygotowaniu. Świetny pomysł podczas planowania świątecznego stołu, a także idealne wyjście dla zabieganych, którzy poszukują inspiracji na błyskawiczny obiad.

Składniki na danie dla 4 osób:

  • 4 filety drobiowe
  • 200 ml śmietanki
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • przyprawa ‘gyros’ (alternatywą może być mieszanka ziół i czerwona papryka)
  • sól i pieprz (według uznania)

Sposób przyrządzenia krok po kroku

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Filety drobiowe należy oczyścić i osuszyć, np. papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić kurczaka na drobniejsze części.

Pokrojonego kurczaka przyprawić. Odporne na wysoką temperaturę naczynie natłuścić delikatnie olejem. Umieścić w nim przyprawione kawałki kurczaka.

Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć ze śmietaną, przyprawą do gyrosa oraz musztardą. Sos doprawić rozmarynem, koperkiem, a także solą i pieprzem.

Uzyskaną mieszanką zalać kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Wierzch przykryć folią aluminiową.

Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Danie będzie gotowe po około 40-50 minutach. Przed wyjęciem warto sprawdzić pieczeń sztućcem lub zaostrzonym drewnianym patyczkiem

Ciekawostka: Jeśli jesteś miłośnikiem chrupiącego jedzenia, to zalecamy na około 4-5 minut przed końcem pieczenia, zdjąć z naczynia folię.

Jak widać, nie trzeba stać przy garach pół dnia, aby smacznie zjeść!

error: Treść zabezpieczona !!