Połączenie kurczaka, delikatnej goryczy musztardy, kremowej śmietanki i smaku gyrosa? Ideał! Muszę podzielić się z wami nieziemsko apetycznym przepisem, który ostatnio wpadł mi w ręce.
Przepis stawia na dużo zdrowszą formę bez smażenia, oraz jest łatwy i przyjemny w przygotowaniu. Świetny pomysł podczas planowania świątecznego stołu, a także idealne wyjście dla zabieganych, którzy poszukują inspiracji na błyskawiczny obiad.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Filety drobiowe należy oczyścić i osuszyć, np. papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić kurczaka na drobniejsze części.
Pokrojonego kurczaka przyprawić. Odporne na wysoką temperaturę naczynie natłuścić delikatnie olejem. Umieścić w nim przyprawione kawałki kurczaka.
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć ze śmietaną, przyprawą do gyrosa oraz musztardą. Sos doprawić rozmarynem, koperkiem, a także solą i pieprzem.
Uzyskaną mieszanką zalać kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Wierzch przykryć folią aluminiową.
Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Danie będzie gotowe po około 40-50 minutach. Przed wyjęciem warto sprawdzić pieczeń sztućcem lub zaostrzonym drewnianym patyczkiem
Ciekawostka: Jeśli jesteś miłośnikiem chrupiącego jedzenia, to zalecamy na około 4-5 minut przed końcem pieczenia, zdjąć z naczynia folię.