2 jabłka, 3 jajka, odrobina mąki… Pyszny placek budyniowo-jabłkowy raz dwa gotowy. Super przepis na każdą okazję

Pyszny placek budyniowo-jabłkowy, który doskonale sprawdzi się na rodzinnym przyjęciu. Wypróbuj!

Składniki:

Krem:

  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 15 g mąki kukurydzianej
  • ½ opakowania cukru wanilinowego

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe jabłka

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy krem. W misce mieszamy jajka z cukrem, a następnie dodajemy mąkę, mleko i ugotowany wcześniej gęsty budyń.

Całość miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Przygotowaną masę chłodzimy, a następnie przykrywamy folią i odkładamy na później.

Zabieramy się za przygotowywanie ciasta.

Ubijamy jajka z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy.

Obrane jabłka kroimy w plastry. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Przygotowujemy formę o wymiarach 18 x 24 cm.

Wykładamy do niej ciasto i tworzymy na jego wierzchu kratkę z wcześniej przygotowanego kremu (najłatwiej zrobić to za pomocą szprycy cukierniczej).

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż wierzch będzie złoty, a boki chrupiące.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!