Buraki można spożywać po ugotowaniu, jednak ta metoda przygotowania pozbawia je wielu wartości odżywczych. Jeśli chcemy tego uniknąć warto buraki upiec zamiast gotować. Dodatkowa zaleta tej metody przygotowania to znacznie krótszy czas, nawet dwukrotnie, potrzebny aby uzyskać gotowe do spożycia warzywa.
Buraki dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym i odetnij końce.
Wykonaj w warzywach nakłucia wykałaczką. Posól buraki oraz polej je olejem roślinnym. Jeśli chcesz aby buraki miały jeszcze wyrazistszy smak dodaj do nich trochę cukru lub polej je octem balsamicznym.
Przygotuj papier do pieczenia oraz folię. Papier koniecznie nasącz wodą.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Każdego buraka owiń najpierw w papier a potem w folię. Czas pieczenia wynosi od 1 do 1,5 godziny, w zależności od wielkości buraków. Najlepiej sprawdzać co jakiś czas czy warzywa są już gotowe.