Oto sposób od szefa kuchni: Jak gotować buraki, aby zachować ich smak i zaoszczędzić czas.

Buraki to nie tylko bardzo smaczne warzywa, ale również skarbnica witamin i składników mineralnych.

Buraki można spożywać po ugotowaniu, jednak ta metoda przygotowania pozbawia je wielu wartości odżywczych. Jeśli chcemy tego uniknąć warto buraki upiec zamiast gotować. Dodatkowa zaleta tej metody przygotowania to znacznie krótszy czas, nawet dwukrotnie, potrzebny aby uzyskać gotowe do spożycia warzywa.

Aby przygotować pieczone buraki potrzebujesz:

  • dowolną ilość buraków o zbliżonej wielkości
  • sól
  • dwie łyżki oleju

Wykonanie:

Buraki dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym i odetnij końce.

Wykonaj w warzywach nakłucia wykałaczką. Posól buraki oraz polej je olejem roślinnym. Jeśli chcesz aby buraki miały jeszcze wyrazistszy smak dodaj do nich trochę cukru lub polej je octem balsamicznym.

Przygotuj papier do pieczenia oraz folię. Papier koniecznie nasącz wodą.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Każdego buraka owiń najpierw w papier a potem w folię. Czas pieczenia wynosi od 1 do 1,5 godziny, w zależności od wielkości buraków. Najlepiej sprawdzać co jakiś czas czy warzywa są już gotowe.

Przygotowanie buraków tą metodą sprawia, że nie tylko mają one lepszy smak, ale również zachowują wszystkie wartości odżywcze. Wymaga ona nieco wysiłku, ale uzyskany efekt jest go wart.

error: Treść zabezpieczona !!