Zacznij od namoczenia herbatników. Zrób to z wyczuciem tak aby herbatniki nie rozmokły za bardzo. Każde ciasteczko zamocz w mleku na kilka sekund. Tak przygotowane herbatniki wyłóż na spód blaszki – będą podstawą deseru.
500 g twarogu wymieszaj z cukrem – odstaw na chwilę. W tym czasie do miski wrzuć kwaśną śmietanę, budyń i mleko. Wszystko zmiksuj dokładnie, tak aby powstała gładka masa. Gdy uzyskasz ten efekt – możesz dodać twarożek z cukrem. Na delikatnych obrotach wymieszaj całość.
Krem podziel na dwie części. Pierwszą, możesz umieścić na wcześniej przygotowanych biszkoptach. Na tę warstwę kremu, połóż namoczone herbatniki (postępuj tak jak w przypadku spodu ciasta). Umieść drugą część kremu i wierzch znowu przykryj herbatnikami.
Na końcu przygotuj polewę ze składników wymienionych powyżej. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do niego ubitą śmietanę. Polej gotowy deser.** Tak przygotowane ciasto schłodź porządnie w lodówce. Zajmie to kilka godzin, a najlepiej dać mu czas i zostawić go w lodówce na noc.
** Jeśli nie lubisz bardzo słodkich deserów, możesz pominąć polewę. Bez niej deser jest równie pyszny.