Syrop, który oczyszcza płuca i leczy nawet najgorszy kaszel – oto przepis (pomoże też palaczom)

I znów, wrzesień – jesienna aura niewątpliwie daje się nam we znaki, nic zatem dziwnego, że coraz częściej pojawiają się u nas infekcje.

Jeżeli borykasz się z kaszlem i szukasz skutecznego, a zarazem naturalnego środka, dzięki któremu Twoje płuca znów odetchną z ulgą, zwróć uwagę na naszą propozycję syropu. Jego receptura oparta jest na wieloletnim doświadczeniu – z powodzeniem korzystały z niego nasze babcie, lecząc uporczywe objawy przeziębienia.

Ta unikalna mikstura była nie tylko skuteczna i łatwa przygotowaniu, ale też po prostu tania, dlatego bardzo szybko zyskała  ona miano: „penicyliny ubogich”. Zwalczała zalegający śluz, pomagała przy zapaleniu oskrzeli, astmie i innych schorzeniach dróg oddechowych np. krztuścu.

Tymianek – gdy boli i drapie

Ból gardła, chrypka, nieprzyjemne drapanie? A może męczący kaszel, który nie daje spać w nocy? Na wszystkie te uporczywe dolegliwości przyjdzie z pomocą syrop na bazie tymianku – cudownego zioła, które nie od dziś łagodzi stany zapalne gardła, wpływa oczyszczająco na płuca, zwalczając nawet najbardziej nieznośny kaszel.

Ta niepozorna roślina głównie kojarzy się z przyprawą do różnego rodzaju potraw np. mięsnych, ale oprócz swoich walorów smakowych, posiada również inne, ważne zalety – to naturalny środek antyseptyczny i dezynfekujący.

Podobnie jak czosnek jest naturalnym antybiotykiem, jednak tymianek jest zdecydowanie bardziej aromatyczny. Pomaga zatem w przeziębieniach, ale świetnie też działa na problemy układu trawiennego.

Tymiankowy syrop – jak wykonać

  • Cukier – ok. pół szklanki (200 g),
  • Woda – ok. pół szklanki (250 ml),
  • Tymianek – 1 opakowanie suszonego zioła, (może być też świeży).

* Jeśli chcemy wzmocnić działanie syropu, możemy do mikstury dodać również kwiat malwy – 3 łyżki.

Najpierw gotujemy wodę z cukrem – przez ok. 20 minut. Następnie odstawiamy naczynie z ognia i wsypujemy do wrzątku resztę składników, tj. suszony tymianek plus (dla chętnych) kwiaty malwy. Całość pozostawiamy do wystygnięcia.

Na koniec, powstały syrop przecedzamy i przelewamy do szczelnego pojemnika np. butelki czy słoika. Teraz już żaden kaszel nie będzie nam spędzał snu z powiek. Wystarczy pić nasz babciny syrop – 1 łyżeczkę, ok. 3-4 razy w ciągu dnia.

W dodatku będziemy to robić z przyjemnością, bo tak przygotowana mieszanka jest naprawdę przyjemna w smaku, co docenią również najmłodsi domownicy.

error: Treść zabezpieczona !!