Starte jabłka ułóż na cieście z twarogiem – powstaje pyszna szarlotka w kilka chwil: Tutaj przepis

Ten przepis powstał dla miłośników szarlotki i białego sera. Warstwa startych jabłek razem z twarogiem ułożona na cieście i przykryta reszta ciasta, to jest coś co skusi niejednego smakosza.

Szarlotka z twarogiem jest doskonałym deserem do gorącej, czarnej kawy lub mocnej herbaty. Stanowi też doskonałe uzupełnienie świątecznego słodkiego stołu.

Składniki potrzebne do ciasta:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżki soli

Składniki do nadzienia:

  • 500 g twarogu
  • 80 g cukru pudru
  • jedno średnie jajko
  • 4 większe jabłka lub 6 mniejszych
  • szczypta wanili
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczka soli
  • opcjonalnie 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi

Wykonanie:

Mikserem ubić masło z cukrem pudrem, po czym dodać  2 jajka, sól oraz proszek do pieczenia. Dodać stopniowo mąkę, delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 40 minut.

Po upływie określonego czasu, wyjąć ciasto i przekroić na 2 równe części.

Jedną połowę ciasta należy rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy.

Kolejnym etapem jest przygotowanie nadzienia. Pierwszy krok to starcie jabłek na tarce o grubych oczkach, następnie trzeba dodać wanilię i cynamon. W międzyczasie twaróg zmieszać z jajkiem, śmietaną i cukrem.

Ciasto, które zostało wcześniej przygotowane umieścić na papierze do pieczenia i przełożyć na blaszkę, ciasto można pokryć delikatną warstwą mąki ziemniaczanej lub skrobi.

Nakładać na zmianę, wzorując się na szachownicy, po łyżce masy z białego sera i po łyżce nadzienia jabłkowego. Drugą część ciasta trzeba rozwałkować i przykryć nim nałożone masy. Jeśli boki ciasta odstają to można je odkroić.

Ponakłuwać ciasto widelcem i pokryć rozmieszanym jajkiem. Czas pieczenia wynosi 40 minut zaś temperatura pieczenia to 180°C .

error: Treść zabezpieczona !!