Sklepowe słodkości nie są zbyt zdrowe, pomijając zawartości cukru (w końcu mówimy o słodyczach, a one z zasady zawierają dużo cukru), są wzbogacane o substancje, które zdecydowanie nam nie służą, np. syrop glukozowo-fruktozowy i inne słodziki czy niebezpieczne barwniki.
Lepiej więc przyrządzić słodycze samodzielnie w domu i mieć pewność co jest w ich środku. Spokojnie, nie zajmie to wcale dużo czasu.
Potrzebujesz:
Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie wsypujemy do miski wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, a następnie również dodajemy do miski. Gotowe ciasto musi odstać w lodówce ok. 30 minut.
Po upływie tego czasu zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.