Dwa sekretne składniki, które masz w swojej kuchni pomogą w zadbaniu o stopy. Instrukcje.

Podczas pielęgnacji skupiamy się zwłaszcza na twarzy i ciele, stopy zostawiając na samym końcu hierarchii. Nieodpowiednia pielęgnacja może prowadzić nie tylko do nieestetycznej, suchej skóry, ale nawet bolesnego pękania pięt.

Zadbane stopy zwłaszcza w sezonie letnim pozwalają cieszyć się odkrytym obuwiem. Właściwa pielęgnacja nie musi być skomplikowana czy droga. Wystarczy być systematycznym i nie pomijać żadnego z przedstawionych kroków.

Z usunięciem zrogowaciałego naskórka świetnie poradzi sobie odrobina mleka i sody oczyszczonej, czyli składników, które każdy z nas ma na co dzień w kuchni. Mleko to fantastyczny i wszechstronny produkt. Działa jak delikatny preparat złuszczający, a kwas mlekowy, który jest obecny w mleku pomaga zachować nawilżenie skóry i zwiększa jej elastyczność.

Natomiast soda oczyszczona skutecznie zmiękcza martwy naskórek. Dzięki czemu jego usunięcie jest szybkie i proste. Dobrze sprawdzi się też u osób cierpiących na potliwość stóp, bo wpływa na jej zmniejszenie.

Przygotowanie:

  • Wlej do miski 2-3 szklanki podgrzanego wcześniej mleka (w zależności od tego, jak głębokie jest naczynie) i zanurz stopy. Możesz dodać również odrobinę ulubionego olejku np. lawendowego.
  • Przez min. 10 minut mocz stopy.
  • Następnie dodaj do wody odrobinę sody oczyszczonej i dokładnie wyszoruj stopy delikatną szczoteczką.
  • Opłucz stopy w letniej wodzie i nałóż grubszą warstwę nawilżającego kremu np. z dodatkiem aloesu, mocznika albo witaminy A i E.

To tylko kilka prostych czynności, a założenie sandałków nie będzie już przerażającą wizją. Przekonaj się sam, że zaledwie kilkanaście minut jest w stanie zastąpić profesjonalny zabieg u kosmetyczki.

error: Treść zabezpieczona !!