Cukiniowe arcydzieło: Pokażę Ci, jak przygotować kotlety, które ozłocisz.

Kotlety z kurczaka w płaszczu z cukinii są smaczniejsze niż klasyczne kotlety, do których przywykłeś do tej pory. Są tak delikatne, że rozpływają się w ustach – będziesz o nie prosić.

Składniki na 12 sztuk:

  • 700 g cukinii
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • koperek
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego do marynaty

Do smażenia:

  • olej roślinny

Sos:

  • kwaśna śmietana
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek

Przygotowanie:

Pokrój pierś z kurczaka na cieńsze plasterki. Połóż je na twardej macie, przykryj folią i postukaj wałkiem do ciasta.

Plastry kurczaka włożyć do miski, dodać sól, pieprz, olej, wymieszać rękoma, przykryć folią i pozostawić do zamarynowania. Cukinię zetrzyj do miski na grubej tarce, dodaj sól, wymieszaj łyżką. Odstaw na 10-15 minut.

Zetrzyj marchewkę i cebulę do czystej miski. Wyciśnij sok z cukinii i przełóż do miski ze startymi warzywami.

Do masy dodać jajka, zmielony pieprz i wymieszać widelcem. Dodaj posiekany koperek, wymieszaj. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Za pomocą łyżki przełóż mieszankę warzywną na rozgrzaną patelnię i rozłóż ją na mały naleśnik. Połóż plasterek kurczaka na środku i dodaj warstwę mieszanki z cukinii na wierzchu.

Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i smaż po 10 minut z każdej strony. Naleśniki układamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.

Przygotuj sos: do małej miski ze śmietaną dodaj zmiażdżony czosnek, posiekany koperek i wymieszaj łyżką. Serwujemy fantastyczne naleśniki z pysznym sosem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!