Nadzienie:
Polewa:
Przesiej mąkę do ciasta do miski. Dodaj starte masło i wyrabiaj ręcznie, aż do uzyskania kruchego ciasta.
Dodaj śmietanę, proszek do pieczenia, żółtko, wymieszaj łyżką i zacznij ręcznie ugniatać. Musimy uzyskać jednorodne i gładkie ciasto.
Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przygotuj nadzienie: w misce wymieszaj mąkę, roztopione masło, cukier, cukier waniliowy i cynamon.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich kulki. Kulki połóż na talerzu i przykryj, aby nie wyschły.
Bierzemy pierwszą kulkę ciasta, rozwałkowujemy na posypanym mąką stole. Pokrój ciasto na trójkąty i nałóż na każdy po jednej łyżeczce nadzienia.
Zwiń bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 160-170°C.