Domowe bułeczki z kwaśnej śmietany: Miękkie, delikatne i niesamowicie smaczne. Przepis.

Pyszne domowe słodkie nadziewane bułeczki, jakiego nigdy wcześniej nie jadłaś. Wypiekam ich mnóstwo w naszym domu, bo dzieci niesamowicie je uwielbiają.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko

Nadzienie:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Polewa:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

Przesiej mąkę do ciasta do miski. Dodaj starte masło i wyrabiaj ręcznie, aż do uzyskania kruchego ciasta.

Dodaj śmietanę, proszek do pieczenia, żółtko, wymieszaj łyżką i zacznij ręcznie ugniatać. Musimy uzyskać jednorodne i gładkie ciasto.

Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przygotuj nadzienie: w misce wymieszaj mąkę, roztopione masło, cukier, cukier waniliowy i cynamon.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich kulki. Kulki połóż na talerzu i przykryj, aby nie wyschły.

Bierzemy pierwszą kulkę ciasta, rozwałkowujemy na posypanym mąką stole. Pokrój ciasto na trójkąty i nałóż na każdy po jednej łyżeczce nadzienia.

Zwiń bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 160-170°C.

Gdy bułki ostygną, zanurz je w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!