Obierz ziemniaki i pokrój na kawałki o grubości około 1 cm. Ugotuj je w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odlej wodę i pozwól im lekko ostygnąć. Następnie rozłóż ziemniaki na posmarowanej olejem formie lub naczyniu żaroodpornym.
Przygotuj sos śmietanowy: Wymieszaj śmietanę z solą, mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką. Gotowym sosem posmaruj ziemniakami.
Pomidory pokrój w plastry (jeśli są duże, pokrój je w półksiężyce) i ułóż na ziemniakach. Do mielonego mięsa dodaj sól, mielony czarny pieprz i inne przyprawy do smaku. Dobrze wymieszaj.
Z mielonego mięsa uformuj małe kulki, następnie lekko je spłaszcz i ułóż na powierzchni plasterków pomidora.
Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 ° C i piecz przez 30-35 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i posyp każdy kawałek startym serem.