Warto zrobić więcej słoików. Pyszna marynowana cukinia – smakuje obłędnie. Oto przepis

Polki coraz częściej decydują się na przygotowywanie zdrowych zapasów na zimę.

Doceniamy to co dała nam matka natura. Warzywa i owoce zebrane w naszych ogródkach doskonale nadają się na przetwory. Doskonałym przykładem pysznej przekąski za chłodniejsze dni jest marynowana cukinia. Sposób jej przygotowania jest bardzo prosty, a efekt powalający!

Marynowane produkty nie tylko zachwycają smakiem, ale również walorami zdrowotnymi.

Nie od dziś bowiem wiadomo, iż przetwory są doskonałym źródłem witamin. Chrupkość marynowanej cukinii oraz jej delikatna pikantność z pewnością zadowoli podniebienia całej Twojej rodziny i umili nie jeden wieczór.

Składniki:

  • 1.2 kg cukinii
  • 800 ml wody
  • 125 ml koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki octu
  • 30 g soli kuchennej
  • 75 g białego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku (rodzaj wedle uznania)
  • Kilka ząbków czosnku
  • Ziele angielskie
  • Papryczka chili
  • Koperek
  • Kilka liści czarnej porzeczki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Przygotowania zacznij od dokładnego umycia czterech dużych słoików. Następnie umyj cukinię i pokrój ją w kilkucentymetrowe grube paski.

W każdym ze słoików umieść gałązkę koperku, parę ząbków czosnku, kawałek papryczki chili oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Możesz też dodać kilka umytych liści czarnej porzeczki.

Następnie pokrojoną cukinię umieść w słoikach. Staraj się zapełnić słoiki jak najdokładniej. Gdy to zrobisz, zalej całość wrzącą wodą i odstaw na około 10-15 minut.

W międzyczasie do garnka wlej 800 ml zimnej wody, a następnie dodaj sól, cukier, koncentrat pomidorowy oraz musztardę w proszku. Całość zagotuj mieszając składniki.

Z wcześniej zalanych słoików wylej wodę. W jej miejsce umieść przygotowaną marynatę oraz po jednej stołowej łyżce octu. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem. Tak odstawione słoiki warto dodatkowo przykryć kocem.

Tak przygotowana marynowana cukinia będzie się nadawał do spożycia już po kilku dniach.

Pamiętaj jednak, że możesz ją również umieścić w spiżarni i kosztować ją, gdy za oknem będzie padał śnieg.

error: Treść zabezpieczona !!