Warto zrobić więcej słoików. Pyszna marynowana cukinia – smakuje obłędnie. Oto przepis
Polki coraz częściej decydują się na przygotowywanie zdrowych zapasów na zimę.
Doceniamy to co dała nam matka natura. Warzywa i owoce zebrane w naszych ogródkach doskonale nadają się na przetwory. Doskonałym przykładem pysznej przekąski za chłodniejsze dni jest marynowana cukinia. Sposób jej przygotowania jest bardzo prosty, a efekt powalający!
Marynowane produkty nie tylko zachwycają smakiem, ale również walorami zdrowotnymi.
Nie od dziś bowiem wiadomo, iż przetwory są doskonałym źródłem witamin. Chrupkość marynowanej cukinii oraz jej delikatna pikantność z pewnością zadowoli podniebienia całej Twojej rodziny i umili nie jeden wieczór.
Składniki:
- 1.2 kg cukinii
- 800 ml wody
- 125 ml koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki octu
- 30 g soli kuchennej
- 75 g białego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka musztardy w proszku (rodzaj wedle uznania)
- Kilka ząbków czosnku
- Ziele angielskie
- Papryczka chili
- Koperek
- Kilka liści czarnej porzeczki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotowania zacznij od dokładnego umycia czterech dużych słoików. Następnie umyj cukinię i pokrój ją w kilkucentymetrowe grube paski.
W każdym ze słoików umieść gałązkę koperku, parę ząbków czosnku, kawałek papryczki chili oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Możesz też dodać kilka umytych liści czarnej porzeczki.
Następnie pokrojoną cukinię umieść w słoikach. Staraj się zapełnić słoiki jak najdokładniej. Gdy to zrobisz, zalej całość wrzącą wodą i odstaw na około 10-15 minut.
W międzyczasie do garnka wlej 800 ml zimnej wody, a następnie dodaj sól, cukier, koncentrat pomidorowy oraz musztardę w proszku. Całość zagotuj mieszając składniki.
Z wcześniej zalanych słoików wylej wodę. W jej miejsce umieść przygotowaną marynatę oraz po jednej stołowej łyżce octu. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem. Tak odstawione słoiki warto dodatkowo przykryć kocem.
Tak przygotowana marynowana cukinia będzie się nadawał do spożycia już po kilku dniach.