Znika ze stołu w kilka chwil: Pyszny zapiekany schab: Dodaj cebulę, ser, jajko, majonez…

Szukasz sprawdzonego przepisu na szybki, smaczny i sycący posiłek dla całej rodziny?

A może masz tylko 10 minut na przygotowanie czegoś pysznego dla niezapowiedzianych gości? Gwarantuję, że ten przepis pozwoli na ekspresowe przygotowanie pysznego, kruchego i aromatycznego schabu.

Składniki:

  • schab- 4 średnie plastry,
  • 1 cebula,
  • 100 gr sera żółtego (najlepiej twardego),
  • 2 jaja ugotowane na twardo,
  • 3 łyżki ulubionego majonezu,
  • sól, pieprz, przyprawy wedle uznania.

Przygotowanie:

Plastry schabu należy ponacinać „na krzyż”. Mięso doprawić pieprzem i solą, ewentualnie można dodać swojej ulubionej przyprawy do mięs. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć pokrojoną cebulę, którą następnie przykrywamy plastrami schabu.

Jajka ugotowane oraz ser należy utrzeć na tarce, wymieszać z majonezem i doprawić solą. Tak przygotowaną masę, wykładamy na wierzch mięsa ułożonego w naczyniu żaroodpornym.

Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez pół godziny.

Kroimy i podajemy po przestygnięciu. Doskonałe dodatki do tak przygotowanego schabu, to świeża sałatka, gotowane warzywa, frytki lub ziemniaki z wody.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!