Zrobisz go raz dwa, Koniecznie wypróbuj: Propozycja na prosty i pyszny obiad – dla Pań dbających o linię.

Przepis na smaczny i łatwy w przygotowaniu obiad lub kolację. Soczysty kurczak z dodatkiem zdrowych brokuł oraz pieczarek. Koniecznie wypróbuj!

Brokuły są idealnym warzywem kiedy zależy nam na odchudzaniu, ze względu na swoją niską kalorykę. Na 100 g brokuł zawiera zaledwie 30 kcal. Ponadto jest źródłem błonnika oraz witamin, takich jak K, E i A, a także kwasy Omega-3, które mają istotny wpływ na kondycję naszej skóry oraz włosów.

Potraw z dodatkiem brokuł można przygotować naprawdę wiele, a samych przepisów znajdziesz całą masę. Dziś poznasz jeden z nich, czyli kurczak z brokułami i pieczarkami. Aby brokuły zachowały wszystkie ważne wartości, musimy je odpowiednio przygotować. Ten przepis jest doskonałym pomysłem na zdrowy obiad lub kolację dla całej rodziny.

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 500 g brokułów
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 0,3 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz

Fileta z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem, a następnie wrzuć go na rozgrzaną i natłuszczoną łyżką oleju słonecznikowego patelnię. Smaż około 15-20 minut. Gdy kurczak nabierze złocistego koloru, przerzuć go do miski.

Na patelnię po kurczaku wlej łyżkę oleju, a następnie wsyp pieczarki. Brokuły podziel na różyczki. Gdy pieczarki odrobinę zmiękną, dorzuć do nich brokuły. Smaż do momentu, aż wszystko zmięknie i przełóż do naczynia z kurczakiem.

Dodaj na patelnię łyżkę oleju i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Następnie dodaj olej sezamowy, sos sojowy, bulion drobiowy, mąkę oraz brązowy cukier. Do tak przygotowanego sosu dorzuć kurczaka wraz z warzywami i smaż całość, od czasu do czasu mieszając, jeszcze przez chwilę.

Takie danie idealnie komponuje się z makaronem, bądź ryżem. Na pewno Ci zasmakuje.Jeszcze bardziej zdrowa i smaczna wersja tej potrawy jest wzbogacona o szparagi. Dodatek większej ilość smaku oraz witamin! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!