To ciasto skusi każdego łasucha: Przepis na szybkie ciasto czekoladowe: mega proste, a przygotowane zajmie 15 minut.

Przepyszne ciasto czekoladowe to strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o pyszny deser, który idealnie będzie pasował do kawy czy herbaty.

Jednocześnie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki potrzebne do ciasta:

  • 150g cukru
  • 250g mąki pszennej
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 150ml oleju
  • 150ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

Składniki potrzebne do polewy:

  • 300ml mleka
  • 50ml oleju
  • 30g cukru
  • 100g czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Ubijamy jajka z cukrem. Stopniowo dodajemy do tego mleko oraz olej. Ciągle mieszając dokładamy kakao, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.

Całość mieszamy bardzo dokładnie aby uzyskać jednolite ciasto. Tak wymieszaną konsystencję wylewamy na natłuszczoną blachę.

Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

W międzyczasie, gdy ciasto jest w piekarniku można zrobić polewę.

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, olej i mąkę.

Następnie dodajemy kakao i gotujemy. Ostatnim składnikiem jest pokruszona  czekolada. Całość gotujemy przez około 2 minuty ciągle mieszając.

Upieczone ciasto kroimy w kostkę i nadziewamy wykałaczką. Na wierzchu polewamy polewą i odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!