Wyjątkowo smaczny obiad, przy którym się nie narobisz. Nikt nie robi lepszych: Klopsiki z mięsa mielonego w pysznym sosie.

Skorzystaj z przepisu na pyszne klopsiki w sosie i rozsmakuj rodzinę w nowym przepisie. Danie idealne dla łasuchów!

Przeczytaj całość, aby odkryć dodatkowy przepis.

Składniki:

  • 130g ryżu
  • 500g mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 100g cebuli
  • 100g marchewki
  • sól i pieprz czarny do smaku

Do przygotowania sosu potrzebne będą:

  • 50g kwaśnej śmietany
  • 50g koncentratu pomidorowego
  • 20g oleju
  • 10g słodkiej papryki
  • sól, czarny pieprz – do doprawienia wedle uznania
  • 150 ml wody

Zacznij od przygotowania:

Pierwszą czynnością jest zagospodarowanie głębokiej miski, do której należy przełożyć mięso. Do naczynia dodaj ryż oraz drobno posiekaną cebulkę. Aby nadać odpowiedniej konsystencji pulpetom, zetrzyj na tarce marchewkę.

Do miski z mięsem dodaj marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, a na koniec wbij jedno jajko. Całość powinna zostać dobrze wymieszana oraz doprawiona solą i pieprzem wedle uznania.

Po przygotowaniu masy można zacząć formować klopsiki i układać je na tacce do pieczenia.

Do klopsików potrzebny będzie sos, który przygotowujemy poprzez wymieszanie w misce śmietanki z koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, czerwoną papryką i olejem. Warto posłużyć się trzepaczką w celu uzyskania dobrej konsystencji.

Klopsiki wstaw do nagrzanego piekarnika  w temperaturze 180°C na około 30 minut. Do gotowych klopsików idealnie pasuje starty na wierzch ser. Smacznego!

DODATKOWY PRZEPIS

Potrzebujesz:

  • 600g mięsa mielonego
  • 250g kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • twardy ser
  • sól i pieprz do doprawienia

Przygotowanie:

Do drobno posiekanej kapusty dodaj mięsa mielonego. Następnie połącz wszystko z posiekaną cebulą, solą i pieprzem.

Przed wymieszaniem wbij jedno jajko. W celu przygotowania do pieczenia posmaruj blachę olejem i ułóż na niej mięsne kulki.

Pamiętaj o przykryciu kulek folią i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30minut w 180°C. Aby uzyskać dodatkowy akcent smaku, po 30 minutach posyp danie startym serem i dopiekaj następne 10minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!