Każdy się zajadał i prosił o dokładkę: Udka z kurczaka na kapuście – Oto przepis

Przygotowywanie dania w piekarniku, zamiast tradycyjnego smażenia na patelni to łatwy i zdrowy sposób na obiad.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na kurczaka z kapustą. Jest to ulubiony przepis mojej rodziny, króluje na wszystkich spotkaniach rodzinnych. Jest tani i szybki w przygotowaniu, ale bardzo efektowny.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • 4 udka z kurczaka
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • pieprz
  • czerwona papryka

Sposób przygotowania: 

Zacznij od przygotowania kapusty. Zdejmij 2 zewnętrzne liście. Weź blaszkę, natłuść ją oliwą. Pokrój kapustę na dość grube plastry, o szerokości około 2 cm.

Ułóż je w formie. Dopraw solą i pieprzem, na wierzch połóż udka z kurczaka.

Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój drobno i wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem – lub innymi ziołami (opcjonalnie bazylia, zioła prowansalskie, kolendra).

Natrzyj mieszanką skórę udek z kurczaka. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Piecz danie przez około 45 minut.

Warzywa użyte do „wyściółki” dla kurczaka, mogą być też bogatym dodatkiem do gotowego dania. Można je podsmażyć na patelni, aby uzyskać wyraźniejszy smak.

Danie można podawać z ziemniakami czy purée, a także z ulubioną surówką. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!