Nie wymaga chemii, nie trzeba go sterylizować: Przepyszny syrop truskawkowy, który otrzymasz z 1 szklanki owoców.

Domowy truskawkowy syrop to istna uczta dla podniebienia.

Nie zawiera w sobie chemii i nie ma potrzeby poddawania go procesowi sterylizacji, a dodatkowo z jednej szklanki truskawek możesz otrzymać aż 1,5 litra tego cudownego napoju!

Składniki:

  • 1 szklanka truskawek
  • 80 szt. liści truskawek lub wiciokrzewu
  • 850 ml wody
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego
  • 1 kg cukru (możesz użyć również ksylitolu lub innego, dowolnego słodzika)

Sposób wykonania:

Umyj dokładnie truskawki i pozbądź się szypułek. Tak przygotowane owoce umieść w garnku wraz z wodą i liśćmi. Gotuj przez 10 min.

Całość odcedź (np. przez gazę) i porządnie wyciśnij. Do otrzymanego soku dodaj wybrane słodzidło i kwasek cytrynowy. Ponownie gotuj przez czas około 8-10 minut.

Przepyszny syrop jest gotowy. Wystarczy teraz przelać go do butelek, najlepiej tych zamykanych korkiem.

Domowy syrop truskawkowy idealnie sprawdzi się do posłodzenia lemoniady lub herbaty. Stanowi on również znakomity dodatek do ciast i różnego rodzaju deserów. Może służyć także jako polewa do naleśników i placuszków.

To tylko kilka z wielu propozycji, syrop możesz wykorzystać w dowolny sposób i stworzyć z nim naprawdę wiele ciekawych kombinacji i połączeń smakowych.

error: Treść zabezpieczona !!