Mogę zjeść je wszystkie nawet bez nadzienia: Pyszne węgierskie naleśniki: Lekkie i puszyste ciasto.

Masz ochotę na naleśniki, ale nie chcesz wciąż robić cały czas tych zwyczajnych z serem?

Dzisiejszy wpis poświęcam naleśnikom po węgiersku, które z pewnością zasmakują twojej rodzinie i znajomym. Danie przygotowuje się bardzo szybko i prosto.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • Następnie dodaj 300 ml mleka,
  • Potem 15 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • Cukier,
  • A na koniec wlej Olej.

Przygotowanie

Dodaj rozdrobnione drożdże do połowy mleka, a następnie wymieszaj, oddziel żółtko od białek. Dalej ubij ze szczyptą soli, tak aby powstała piana.

Teraz do żółtek dodaj drożdże z mlekiem, a potem wlej resztę mleka z mąką. Pomieszaj delikatnie pianę z białek, zostaw tak zrobione ciasto na 15 minut.

Przygotuj patelnię, na której rozgrzej olej, dzieląc ciasto na porcje, a następnie usmaż naleśniki przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony, abyś zobaczył na nich złocisty kolor.

Danie gotowe! Pamiętaj, żeby podzielić się przepisem z rodziną i znajomymi.

error: Treść zabezpieczona !!