Poniższy przepis na ziemianki jest niezwykły, a najważniejszą częścią tej potrawy jest niecodzienna marynata, do której wykorzystuje się czosnek, miód i sos sojowy. Dzięki niej ziemianki zyskują chrupiącą, złotą skórkę.
Dokładnie myjemy ziemniaki, wkładamy je do rondelka i zalewamy wodą. Gdy całość zacznie wrzeć, solimy i na średnim ogniu gotujemy, aż staną się półtwarde. Następnie odcedzamy wodę i czekamy na ostygnięcie ziemniaków.
Przyrządzamy marynatę. W misce średniej wielkości łączymy sos sojowy z miodem, suszonymi ziołami, musztardą, olejem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Nie musimy dodawać soli – ziemniaki zostały osolone, a sos sojowy i tak jest już słony.
Lekko smarujemy formę masłem i kładziemy na niej przygotowane ziemniaki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni aż do momentu, gdy nabiorą złoty kolor. Potrawa jest gotowa, smacznego!