Nigdy nie jadłam lepszej. Nie przegap przepisu: Ta rolada z kurczakiem z pewnością zdobędzie serca gości.

Rolada z kurczakiem z pewnością zdobędzie serca gości.

Jednak do przygotowania tej przekąski potrzebne jest więcej czasu, ale wyniki pracy zachwycą wszystkich.

Składniki:

  • 1 kg filetu z kurczaka,
  • 30 g żelatyny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 szczypty mielonej papryki słodkiej,
  • 0,5 pęczka pietruszki,
  • 0,5 pęczka koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Fileta należy pokroić na niewielkie kawałki i przenieść do głębokiego pojemnika. Przyprawić je mieloną papryką, czarnym pieprzem i solą. Po dokładnym wymieszaniu mięsa z przyprawami dodać czosnek, żelatynę i drobno posiekane zioła. Całość ponownie wymieszać.

Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia i uformować z niego rolkę. Aby nie straciło swojego kształtu, najlepiej zabezpieczyć brzegi klipsami.

Roladę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez około 50 minut.

Po wyciągnięciu powinna ona ostygnąć, a gdy już osiągnie temperaturę pokojową, wstawić ją na minimum 3 godziny do lodówki. Świetnie sprawdzi się jako przekąska podawana podczas domówki.

Ten prosty przepis można urozmaicać według uznania. Jako dodatek mogą być podane zarówno warzywa jak i owoce, jak na przykład pokrojone w kostkę ogórki, starte buraki czy ziarna granatu.

error: Treść zabezpieczona !!