Super przepis na każdą okazję. Mój hit na każdym przyjęciu. Ciasto z patelni Napoleon.

Czy ktoś z Was piekł kiedyś ciasto na patelni? Pewnie nie, więc nie wiecie co tracicie!

Wyśmienite ciasto wykonane w niestandardowy sposób to przepis przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Napoleon to połączenie kruchego placka oraz kremu budyniowego rozpływającego się w ustach. Palce lizać!

Do wykonania Napoleona potrzebujesz:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Krem:

  • 1l mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru

Do dekoracji:

  • 100 g orzechów włoskich

Wykonanie ciasta Napoleon:

Do miski wbić jajka oraz cukier i utrzeć wszystko przy pomocy miksera. Dodać masło w temperaturze pokojowej, sól, sodę oraz mąkę. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Zagnieść ciasto, owinąć folią i pozostawić na 15 minut.

Tymczasem zająć się przygotowaniem masy.

Jajka utrzeć z cukrem. Dodać do nich mąkę oraz zimne mleko. Wszystko wymieszać i zacząć podgrzewać, stopniowo doprowadzając do wrzenia.

Masę należy cały czas mieszać, aby nie powstały grudki, a konsystencja była jednolita. Gdy krem się zagotuje, ściągnąć z kuchenki i pozostawić do wystudzenia.

W tym czasie ciasto rozwałkować w podłużny rulon i pokroić na 14 równych kawałków.

Każdą część osobno rozwałkować na wielkość naszej patelni (około 21 cm). Placki należy upiec na suchej i dobrze rozgrzanej patelni. Takie kawałki pieką się bardzo szybko, należy uważać,  aby nie przypalić.

Nierówności, które powstały podczas pieczenia odciąć nożem i razem z orzechami zmielić. Będą potrzebne do dekoracji.

Upieczone 14 placków posmarować masą i ułożyć jeden na drugim. Górę także posmarować kremem i udekorować zmielonymi orzechami.

Ciasto jest gotowe do jedzenia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!