Chrupiące nawet następnego dnia: Beczkowe bułeczki zawsze pachną w całym domu. Raz dwa i gotowe.

Składniki potrzebne do wykonania bułeczek:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 200 ml ciepłej wody
  • 10 g cukru (1 łyżka)
  • 8 g soli (1 łyżeczka)
  • 10 g suchych drożdży (1 łyżka)
  • 30 ml oliwy z oliwek (2 łyżki)
  • 600g mąki pszennej (ok. 5 filiżanek)

Sposób wykonania:

Do miski przesiej mąkę. Następnie w osobnym naczyniu wymieszaj drożdże z wodą, mlekiem, olejem, resztą wody oraz solą. Dodaj do mąki.

Wyrób ciasto i pozostaw na 40 minut, aby kwaśniało. Po upływie czasu niewielką ilość oleju rozprowadź po cieście.

Podziel ciasto na kilka mniejszych części i zwiń je w taki sposób, aby otrzymać takiego ślimaka, którego lekko wypchaj.

Wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut do zakwaszenia.

Po upływie 15 minut piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut. Życzę smacznego 🙂

error: Treść zabezpieczona !!