Przygotowanie zajmie kilka minut i do piekarnika. Włoska szarlotka – pyszna i wyjątkowa. Sprawdzony przepis

Oto prosty przepis na pyszną, wyjątkową szarlotkę.

Wykonanie jest niezwykle łatwe i szybkie!

Składniki:

  • mąka pszenna – 100 g
  • cukier – 250 g
  • masło – 100 g (należy je rozpuścić i wystudzić)
  • mleko – 100 ml
  • jajka średniej wielkości – 2 szt.
  • kwaśne jabłka – 5 szt.
  • cukier wanilinowy – 1 torebka
  • proszek do pieczenia – pół torebki
  • sok z cytryny – do skropienia owoców

Ponadto:

  • masło i mąka do natłuszczenia i oprószenia formy
  • cukier puder do oprószenia gotowego ciasta

Wykonanie:

Owoce umyj, obierz i pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Pokrój ćwiartki na cieniutkie plastry, wsyp do miski i skrop sokiem cytrynowym, by nie ciemniały.

Przesiej mąkę z proszkiem, dodaj do niej pozostałe składniki (oprócz jabłek). Mieszaj wolno drewnianą łyżką do otrzymania gładkiej masy.

Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką – dzięki temu ciasto nie będzie przywierać. Rozłóż w niej równomiernie plasterki jabłek, następnie wylej ciasto.

Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz, aż ciasto będzie złociste (ok. 45 minut). Gotową szarlotkę oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!