Piekielnie dobre żeberka czosnkowe z pysznym sosem. Poznaj trik szefa kuchni: Jak przygotować pyszne, soczyste żeberka.

Żeberka w słodko-ostrej marynacie to zupełnie wyjątkowa, pyszna propozycja na obiad.

Są niezwykle soczyste i sycące. Wypróbuj ten przepis i ciesz się ich niepowtarzalnym, wyrazistym smakiem!

Składniki:

  • żeberka wieprzowe – 1,2 kg
  • brązowy cukier – 2 kg
  • mus jabłkowy – 100 g
  • ketchup (najlepiej domowy) – 100 g
  • sos sojowy – 3-4 łyżki
  • cynamon – 1/2 łyżeczki
  • czosnek suszony – 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka w proszku – 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony – 1/2 łyżeczki
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Wymieszaj dokładnie mus z jabłek, ketchup, sok cytrynowy, cukier i przyprawy. Umieść żeberka w dużej misce, zalej je powstałą marynatą i wymieszaj, aby równomiernie je pokryła. Pozostaw mięso na co najmniej pół godziny.

Marynowane żeberka rozłóż na blasze do pieczenia i przykryj folią.

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Włóż do niego blachę i piecz przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyjmij blachę i zdejmij folię.

Wstaw ponownie mięso do piekarnika i piecz jeszcze ok. 30-40 minut, do uzyskania złocistego koloru.

error: Treść zabezpieczona !!