Ten przepis odmieni Wasze podajcie to smażenia na oleju piersi z kurczaka. Pyszna i soczysta pierś w piekarniku to rozkosz dla podniebienia i uczta dla brzucha.
Piersi z kurczaka 600g, jogurt naturalny 150 ml, trzy duże ziemniaki, jeden pęczek szczypiorku, duże pieczarki 5 sztuk, oliwę z oliwek ok 1/3 szklanki, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona, musztarda jedna łyżka stołowa, 2 ząbki czosnku i spora garść sera mozzarella lub cheddar
Porządnie umyj piersi. Odkryj wszystkie żyłki, kości i przerosty. Następnie osusz ręcznikiem papierowym pozostałe mięso.
Pokrój mięso na wzór siatki na głębokość 3/4 piersi. Pamiętaj, żeby nie rozcinać kawałka mięsa do końca.
Do miski dodaj: oliwę, jogurt i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj łyżkę musztardy, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj tworząc jednolitą masę.
Mięso zostaw do zamarynowania. Dla interaktywności smaku możesz włożyć miski z mięsem i sosem do lodówki.
Włącz piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem i przygotuj blachę do pieczenia. W tym czasie odbierz i pokrój: ziemniaki, cebulę i pieczarki. Najlepiej w plastry, bądź półokręgi.
Wyjmij blachę. Po kolei ułóż na niej: ziemniaki, cebulę i pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij mięso z lodówki. Na tak przygotowaną podstawę na blasze połóż równo mięso, a nadmiar sosu polej na blachę.
W tym czasie utrzyj na tarce ser. Przed samym końcem pieczenia posypać wszystko wybranym przez siebie serem. Tak przygotowany kurczak to smaczne, pożywne i zdrowe danie. Jego przygotowanie trwa parę chwil, a smak i zapach w domu dodadzą niepowtarzalnego uroku.