Osiągnij zaskakujące rezultaty dzięki rewolucyjnej 7-dniowej diecie – Instrukcje krok po kroku.

Chociaż zdawałoby się, że zrzucanie wagi jest trudne i długotrwałe, nie zawsze tak jest.

Autorem diety strefowej jest amerykański specjalista w dziedzinie biochemii, Barry Sears. Można na niej stracić kilogramy już po 7 dniach, a kontynuowanie diety przez miesiąc pozwala zgubić 4-10 kg.

Dieta ta opiera się na ograniczeniu spożywanych kalorii i dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych. Każdy z 7 dni różni się zestawem posiłków. Wzrost wrażliwości na insulinę prowadzi do spalania tkanki tłuszczowej i eliminacji problemów z nieregularnym poziomem glukozy we krwi.

Jest to dieta niskokaloryczna i niskocukrowa, co pomaga uniknąć głodu i aktywuje procesy biochemiczne związane ze spadkiem masy ciała. Stosunek insuliny do glukagonu utrzymuje się na odpowiednim poziomie, co prowadzi do poprawy funkcjonowania metabolizmu, zwiększenia odporności organizmu oraz poprawy stanu psychicznego i zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych.

Jest oparta na pięciu posiłkach dziennie, w tym trzech głównych i dwóch mniejszych, spożywanych jako przekąski po obiedzie i kolacji. Ważne jest regularne i zdrowe jedzenie, aby osiągnąć pożądane efekty.

Oto jadłospis na tydzień:

Dzień pierwszy:

Na śniadanie zjedz cztery omlety, dwie kromki pieczywa otrębowego, 80 g rodzynek oraz wypij herbatę lub kawę bez słodzików. Na obiad zjedz małą bułkę pitę z owocami morza, tj. krewetkami i paluszkami krabowymi, oraz sałatę i cytrynę. Na kolację zjedz kotleta gotowanego na parze. W ciągu dnia zjedz także przekąski, tj. 50 g jogurtu naturalnego, 50 g gotowanego indyka lub szynki oraz 100 g truskawek.

Dzień drugi:

Na śniadanie zjedz płatki owsiane z wodą oraz wypij herbatę lub kawę bez słodzików. Na obiad zjedz 170 g filetu z piersi kurczaka smażonego na oleju roślinnym, świeże pomidory, sałatę, 1 plasterek sera, połowę jabłka oraz odrobinę orzechów. Na kolację zjedz 150 g pieczonego kurczaka lub indyka, szpinak z cytryną i masłem oraz 100 g truskawek. W ciągu dnia zjedz także przekąski, tj. zieloną mieszankę warzywną (fasolkę, groszek, brokuł oraz tofu) z oliwą z oliwek, 50 g twardego sera, 3 oliwki oraz 1 brzoskwinie.

Dzień trzeci:

Do śniadania należy przygotować sałatkę owocową z jogurtem naturalnym, rodzynkami (80 g), orzechami włoskimi (3 sztukami), oraz kawą lub herbatą bez dodatku cukru. Na obiad zaleca się owoce morza – krewetki lub paluszki kraba (200 g) z sałatą i sokiem z cytryny. Kolacją powinien być biały filet rybny (50 g), skropiony sokiem z cytryny, z dodatkiem sera typu parmezan oraz gotowanej sałatki z zielonych warzyw. Przekąski to ananas (150 g), twardy ser (50 g), szynka lub mięso z indyka (50 g), orzechy lub suszone morele (garść) oraz rodzynki (80 g).

Dzień czwarty:

Czwartkowe śniadanie składa się z dwóch plastrów boczku usmażonego na patelni, jagód (50 g), jogurtu naturalnego (50 g) i niesłodzonej herbaty lub kawy. Na obiad proponowany jest filet z piersi kurczaka (150 g) upieczony w piekarniku, mieszanka z pieczarek, oliwek i selera, z dodatkiem oliwy z oliwek, jedna kromka pieczywa żytniego oraz nieduża pomarańcza w formie deseru. Kolacją powinny być kotlety z mielonego, wołowego mięsa (180 g) z dodatkiem białka i bułki tartej (kilka łyżek), z dodatkiem różyczek brokułu i połówki jabłka do dekoracji. Przekąski to twardy ser (50 g), połowa jabłka, czerwone wino (200 ml) oraz jogurt naturalny (50 g).

Dzień piąty:

Do przygotowania śniadania potrzebne są dwie kromki tostowego chleba z cieście z czterech białek, z dodatkiem wiórek migdałów i jagód, oraz kawa lub herbata bez dodatku substancji słodzących. Obiad składa się z ugotowanego kurczaka (150 g), jednej kromki pieczywa żytniego, sałatki warzywnej z liści sałaty, selera, pomidora oraz połowy jabłka i rodzynków (80 g). Kolacją powinny być kotlety mielone z mięsa wołowego (180 g) z dodatkiem białka i bułki tartej (kilka łyżek) oraz dekoracją z połówki jabłka i różyczek brokułów. Przekąski to rodzynki (80 g), szynka (50 g), jagody (80 g), orzechy włoskie (3 sztuki).

Dzień szósty:

Na śniadanie podawana jest szynka (150 g), pomidor, ulubiony owoc oraz herbata/kawa bez dodatku cukru. Kanapka z pieczywa otrębowego z dodatkiem szynki lub opcjonalnie indyka, serem (50 g) oraz sałatą + pomarańcza w formie deseru są odpowiednie na obiad. Kolacja składa się ze smażonego fileta z mięsa indyka (200 g) z warzywami zielonymi oraz garścią jagód. Wśród przekąsek znajdują się ananas (150 g), twardy ser (100 g), garść migdałów, szynka (50g), oliwki (3 szt), jagody (80 g).

Dzień siódmy:

Na śniadanie można przygotować omlet składający się z czterech jajek oraz dwóch kawałków bekonu, ciemnego chleba (kromki), grejpfruta (połowa owocu) oraz herbaty/kawy bez dodatku cukru. Obiad składa się z ugotowanego kurczaka (150 g) oraz sałatki warzywnej z cebuli, ogórka i połowy papryki umieszczonej w bułce typu pita oraz dwóch suszonych śliwek. Kolacja to smażona ryba czerwona (200 g) z dodatkiem papryki czerwonej, czosnku i ziół. Wśród przekąsek znajdują się garść migdałów, ugotowane jajko oraz jedno jabłko (1 szt). Alternatywnie jako przekąskę można wybrać gotowanego kurczaka/szynkę (50 g).

error: Treść zabezpieczona !!