Nie uwierzysz, jak łatwo oczyścić piekarnik bez użycia szkodliwych chemikaliów – Ta sztuczka sprawi, że czyszczenie będzie bułką z masłem, a zapieczone tłuszcze nie staną Ci na drodze.
Gdy zmagasz się z czystością piekarnika, czas przetestować łatwiejsze metody! Oto naturalny sposób, który rozpuszcza nagromadzony tłuszcz, ułatwiając czyszczenie piekarnika. Wystarczy prosta kombinacja cytryny i proszku do pieczenia.
Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- silikonowa gąbka do mycia naczyń
Jak się przygotować:
- Przecinamy cytrynę na pół i wyciskamy sok do miski.
- Dodajemy proszek do pieczenia do soku i mieszamy, aż się spieni.
- Silikonową gąbką do naczyń, zamoczona w mieszance, czyścimy wnętrze piekarnika, również drzwi.
- Na zakończenie przecieramy wilgotną ścierką i suszymy. Gotowe! Powodzenia!
Spróbuj również innych świetnych porad od naszych czytelników:
1.Rozpuszczamy mydło do prania w gorącej wodzie, mieszamy, wlewamy do garnka i umieszczamy w piekarniku. Podgrzewamy do 120 stopni przez 30 minut, nie otwierając drzwi. Potem czyszcząc ręcznikiem kuchennym, brud schodzi łatwo. Mydło do prania można zastąpić detergentem.
2.Sodę oczyszczoną mieszamy z ciepłą wodą, aby wyczyścić szybę drzwi piekarnika. Wetrzyj pastę, pozostaw na 20 minut i wytrzyj. Posmaruj wnętrze piekarnika octem i pozostaw na 15 minut. Wytrzyj wszystkie powierzchnie ręcznikiem kuchennym i spłucz wodą.
3.Można także wymieszać sodę oczyszczoną z octem i nałożyć na wewnętrzne ściany piekarnika. Pozostaw na 20 minut, a potem wyczyść myjką i czystą wodą. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni z 1 litrem wody i 1 łyżką stołową 9% octu w szklanym pojemniku, pozostaw na 30 minut.
4.Przetrzyj wyłączony, ale jeszcze ciepły piekarnik – w ten sposób brud szybko zejdzie. W razie potrzeby powtórz. Amoniak usuwa silne zanieczyszczenia – przetrzyj powierzchnię piekarnika i pozostaw na noc przy zamkniętych drzwiach.
5.Wymieszaj ciepłą wodę z detergentem, wypłucz piekarnik, spłucz czystą wodą i wytrzyj suchą szmatką. Usuń kamień i zanieczyszczenia z dna piekarnika, stosując zwykłą sól. Wsyp solidną warstwę soli, włącz piekarnik i poczekaj, aż sól się zrumieni. Następnie usuń sól, przemyj powierzchnię czystą wodą i osusz.
6.Proszek do pieczenia można posypać na powierzchni, spryskać wodą i odczekać od 20 do 30 minut. Proszek do pieczenia wchłonie tłuszcz i brud, a następnie wystarczy delikatnie przetrzeć. Wymieszaj starte mydło do prania z octem i sodą oczyszczoną, posmaruj wnętrze piekarnika i pozostaw na trzy godziny. Spłucz ciepłą wodą i wytrzyj ręcznikiem kuchennym.
7.Aby stworzyć skuteczny środek czyszczący, połącz 1/4 szklanki wody, soli i sody oczyszczonej, tworząc gęstą pastę. Zwilż piekarnik zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, a następnie nałóż mieszaninę na kilka godzin lub nawet przez noc. Możesz też dodać trochę detergentu.