Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Pierś z kurczaka na papryce z puree ziemniaczanym.

Świetna wskazówka na świetny i bardzo smaczny obiad.

Składniki:

  • 2 kawałki piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Mielona czerwona papryka
  • 150-200 g kwaśnej śmietany
  • Pieprz czarny do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej słonecznikowy

Opcjonalnie:

  • Drobno posiekana pietruszka
  • Bazylia
  • Koperek

Przygotowanie:

Wlej 2 łyżki oleju na patelnię.

Dodaj posiekaną cebulę. Zanim cebula zacznie brązowieć. Dodajemy więc pierś z kurczaka pokrojoną na kawałki.

Dobrze wymieszaj. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Piecz, aż mięso będzie miękkie. Do miękkiego mięsa dodać 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki.

Dodaj 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, paprykę czerwoną i gotuj przez dwie minuty. Dodaj słoik śmietany. Gotuj przez minutę w niskiej temperaturze.

A sos jest gotowy. Talerz możemy udekorować natką pietruszki lub koperkiem.

error: Treść zabezpieczona !!