Nie potrzebujesz nawet proszku do pieczenia, nie musisz nawet oddzielać żółtek od białek i ubijać piany. Wszystko jest bardzo proste, a efekt doskonały!
Liczba jaj na rozmiar formy
Na 1 jajko potrzebujesz:
Wbijamy jajka do głębszej miski. Dodaj szczyptę soli, najpierw ubij na niskich obrotach. Stopniowo nieznacznie zwiększaj prędkość.
Podczas ubijania dodajemy cukier kryształowy w dwóch etapach, do którego mieszamy wanilinę. Ubijamy w gęstą białą piankę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, którą lekko rozcieramy szpatułką, aby w cieście nie było grudek.
Mleko wymieszać w osobnej misce z olejem, dodać trochę przygotowanego ciasta. Wymieszać, a następnie wmasować łopatką do reszty ciasta w resztę ciasta.
Formę wyścielamy papierem do pieczenia, od spodu owijamy folią. Wlej ciasto. Za pomocą szpikulca wymieszać ciasto od środka na zewnątrz. Rozgrzej piekarnik do 160 °C.
Formę wkładamy do głębszego talerza, do którego wlewamy trochę wody. Pieczemy około 1,5 godziny. Po upieczeniu robimy test na szaszłyki, gdy ciasto jest mocno rozgotowane, zostawiamy je do ostygnięcia w formie. Następnie wyrzucamy biszkopt z formy na kratkę i wyjmujemy papier do pieczenia.