Cudowne roladki z mielonym mięsem z patelni. Przepis, który rodzina od stołu oddzielić nie może.

Chcesz urozmaicić swoje kulinaria? Wypróbuj niezwykłe roladki smażone na patelni z mięsem mielonym. Piekarnik nie będzie potrzebny, wystarczy patelnia.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

  • 10 g proszku do pieczenia
  • 20 ml oleju
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 g soli
  • 20 ml mleka
  • 150 ml śmietany

Składniki potrzebne do przygotowania farszu:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szt cebuli
  • 1 szt jajka
  • 300 g mięsa mielonego
  • 150 g sera twardego
  • 5 g soli
  • 3 g pieprzu
  • 5 g majeranku

Dodatkowo:

  • olej według potrzeb
  • 50 ml wody

Sposób przyrządzenia potrawy:

W misce umieść mąkę, sól, mleko, olej, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrobić ciasto gęste oraz jednolite. Na 15 minut ciasto odstaw, przykryte folią.

Na oprószonym mąką wałku, ciasto przenieś i w kształcie kwadratu rozwałkuj na płytę grubszą i płaską. W miseczce mięso mielone umieść. Dodaj jajko, posiekaną drobno cebulę, starty ser twardy, posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i majeranek. Całość dokładnie wymieszaj.

Rozprowadź na cieście farsz mięsny. Ciasto zroluj, wyrównaj brzegi, a następnie pokrój rolki szerokości około 3 centymetrów. Na patelni z odrobiną oleju smaż roladki na złoty kolor z obu stron. Wodę (50 ml) wlej, patelnię pokrywką przykryj i na ogniu małym przez około 20 minut roladki duś.

Smacznego życzymy!

error: Treść zabezpieczona !!